Descrierea profesiei de agent imobiliar


Agentii imobiliari vand sau cumpara proprietati rezidentiale sau comerciale, societati comerciale sau terenuri in numele clientilor lor. Ei observa starea proprietatii si o compara cu altele din zona pentru a obtine cel mai bun pret pentru client. Agentii imobiliari rezidentiali se ocupa cu vanzarea si cumpararea de case, apartamente si terenuri. Multi administreaza, de asemenea, proprietati pentru inchiriere. Agentii imobiliari comerciali se ocupa cu o gama larga de proprietati de afaceri, inclusiv birouri, magazine, zone de agrement, hoteluri si restaurante. Agentii imobiliari din mediul rural se specializeaza in vanzari si cumparari de terenuri si afaceri rurale.

agenti-imobiliari

Un numar tot mai mare de case si o multime de spatii comerciale/industriale sunt vandute prin licitatie, astfel incat implicarea agentului imobiliar este din ce in ce mai raspandita. Interesul crescut pentru cumpararea unei case in strainatate sau pentru cumpararea celei de-a doua case este, de asemenea, o zona de crestere in perioadele de flotabilitate economica.

Agentii imobiliari au de multe ori legaturi cu banci, societati de constructii, brokeri de credit ipotecar, topografi, juristi si alte agentii imobiliare.

Activitatea desfasurata de agentul imobiliar variaza in functie de specialitatea agentiei, dar exista unele sarcini comune, cum ar fi: sa colecteze informatii despre o proprietate si sa realizeze fotografiile care trebuie ulterior postate; sa-i viziteze si sa vorbeasca cu vanzatorii cu privire la proprietate si caracteristicile acesteia; sa estimeze valoarea proprietatii; sa promoveze proprietatile care sunt de vanzare; sa reprezinte vanzatorii in momentul negocierii cu potentialii cumparatori; sa monitorizeze in mod continuu vanzarile si sa mentina contactele cu toate partile interesate, inclusiv cu brokerii creditului ipotecar, avocati, inspectori si alti agenti imobiliari; sa-si consilieze clientii si sa-si ajute cumparatorii sa se decida ce vor sa cumpere; sa se asigure ca un pret sa fie acceptabil pentru ambele parti, atat pentru cumparator cat si pentru vanzator; sa fie la curent cu tendintele de pe piata proprietatilor rezidentiale locale, precum si cu cele de pe piata comerciala. Sursa: gimo.ro

Agentii imobiliari care lucreaza in domeniul inchirierii au si ei sarcini speciale, ca de exemplu: sa discute cu potentialii chiriasii; sa se asigure ca proprietatile sunt in regula din punct de vedere legal si al cerintelor de sanatate si de siguranta, de exemplu, certificatele de siguranta de gaz; sa intocmeasca contractele de inchiriere; sa colecteze sau sa organizeze plata chiriei; sa actioneze ca un manager de proprietate si sa rezolva orice problema care apare in legatura cu aceasta.

Leave a comment